CoronaMelder
Logo CoronaMelder app

Hoe helpt CoronaMelder tegen corona?

Ben je in de buurt geweest van iemand die corona blijkt te hebben? En laat diegene ook in de app weten dat hij of zij besmet is?

Dan krijg je daarna een melding. Als je een melding krijgt, ben je dicht bij iemand geweest die later corona bleek te hebben. Raak dan niet in paniek: het is niet zeker dat jij dan ook corona hebt. Je hebt extra kans gelopen op besmetting: misschien heb je corona.

Als uit een melding in de CoronaMelder-app blijkt dat je in de buurt bent geweest van een besmette persoon, kun je je laten testen als je (nog) geen klachten hebt. Dat kan vanaf 5 dagen na het laatste risicovolle contact. Als de test negatief is, dan hoef je niet meer in quarantaine te blijven. Zo wordt de quarantaineperiode na een melding in CoronaMelder flink ingekort.

Bel 0800-1202 om gratis een coronatest aan te vragen.

Blijk je zelf corona te hebben?

Zo helpt de app om elkaar te beschermen tegen corona.

Dit kan nu in Nederland, maar ook daarbuiten, in samenwerking met de corona-apps van EU-landen. Door de internationale samenwerking tussen apps worden bijvoorbeeld mensen in de grensregio’s van Nederland gewaarschuwd, of mensen die in Nederland verblijven omdat ze hier wonen, werken, vakantie vieren, winkelen et cetera. Zo weet je eerder of je ongemerkt in contact bent geweest met een besmet persoon die een corona-app gebruikt van een ander EU-land.

De samenwerking komt ook van pas als je vanaf volgend jaar misschien weer wél binnen de Europese Unie mag reizen. Het virus is dan nog niet weg en de samenwerkende apps ondersteunen dan het bron- en contactonderzoek. Op die manier krijgen we samen het virus onder controle.

Lees ook: Werkt CoronaMelder ook met corona-apps uit andere landen?